Ingredientele unei diete sanatoase

vineri, 20 martie 2009
Ingredientele unei diete sanatoaseIntelegem ca mancarea contine proteine, grasimi si carbohidrati. Fara o dieta cu balans intre el, nu putem fi sanatosi. Oricum , unele calitati ale unora sunt mai sanatoase ca altele. Intelegandu-le, vei putea manca mult mai sanatos si te poate feri de boli. Grasimi bune si rele.Nu toate grasimile sunt la fel. Stim ca excesul de grasimi poate duce la obezitate, boli cardiace si chiar si cronice precum cancerul. Sunt cateva tipuri de grasimi care nu sunt tocmai bune cat esentiale pentru sanatate. Sunt bune pentru asimilarea vitaminelor A, D, E si K care nu pot fi absorbite de corp fara grasime; reglarea colesterolului in organism, creaza grasimi folosite de corp, si pentru par si piele sanatoase. Grasimi saturate si nesaturate sunt bune pentru sistemul cardio-vascular, scazand colesterolul. In plus, unele grasimi din acizii grasi, ca omega 3 si 6 ajuta la prevenirea bolilor, scad colesterolul, controleaza presiunea sangelui si trateaza depresia si anxietatea. Acestea sunt elementele unei diete sanatoase, chiar daca alunele iti pot parea grase, ele pot fi uneori benefice organismului. Multe ingrediente ale diverselor produse au grasimi saturate si nesaturate, asa ca puteti diferentia mancarea buna de cea rea prin o simpla citire a etichetei. Surse de grasimi bune pentru organism sunt continute de urmatoarele alimente:Ulei de maslineUlei de nucaUlei de inUlei de floarea soarelui si de susanUlei de avocadoNuci - ca nucile de Brazilia, migdalele, fisticul Peste uleios ca somonul, tonul, macroul, sardinele si bibanulGrane ca cele de faina Incearca sa inlocuiesti grasimea daunatoare ca untul sau margarina, cu uleiurile bune si grasimile listate mai sus. Inlocuirea surselor de grasimi saturate, ca branza grasa, prajeli, carne rosie, cu optiunile listate mai sus poate duce la o viata mult mai sanatoasa. Inabuseste mancarea in putin ulei si inlocuieste carnea rosie cu pestele macar o data pe saptamana. Mancare saraca in proteine.Proteinele ajuta parul, unghiile, pielea, sangele, hormonii, enzimele si lista poate continua. Suficient de zis ca proteinele sunt esentiale dietei umane. Trebuie sa fie ingredientul principat al mesei. Surse bune includ: oua, carne, pasari, peste, lapte si alte produse lactate, ca iaurtul sau cascavalul, legume precum mazare, fasole si nuci sau grane. Problema proteinelor este ca atunci cand sunt consumate sub forma de carne sau produse animaliere, sunt alaturate de grasimi. Proteinele alaturate contin mai putin de 10% grasime, sunt cea mai buna alegere pentru greutate si sanatate. Alegand carne usoara precum curcan, pui sau carnea lba, ofera organismului destule proteine fara surplus de calorii si grasimi.FibraFibra, desi nu este considerata stiintific un nutrient esential, joaca multe roluri importante in hrana sanatoasa. Scade colesterolul, stabilizeaza nivelul zaharului in corp, incetineste dieta carbohidratilor, reguleaza sistemul digestive, previne constipatia, incetineste absorbtia zaharului in sange. Dietele bogate in fibre ajuta la evitarea bolilor cardiace si la obezitate. Fibrele, precum diferitele grasimi apar pe eticheta fiecarui produs. Sursele bune sunt: grane intregi, cele nerafinate, paine dar nu cea alba, paste, germeni de grau, fructe, si legume.VitamineleAceste elemente alimentare actioneaza impreuna intr-o dieta corespunzatoare. Deficientele duc la boli si chiar moarte, asa cum este cazul tarilor din lumea a treia. Lista elementelor si rolul jucat de ele sunt lungi, doar vitaminele B ar putea umple o pagina, dar iata o lista cu cele mai importante.Vitamina A: intretine pielea sanatoasa si vindecarea ochilor. Mancarea verde ca spanacul si morcovul o contin.Complexul de Vitamina B joaca multe roluri, incluzand energie, sanatatea pielii, ajuta dezvoltarea celulelor rosii, se gaseste in lactate, carne, nuci, legume, unele fruste, si legume.Vitamina C intretine vasele si tesuturile sanatoase, grabeste insanatosirea, ajuta imunitatea organismului, este gasita in fructele citrice, verdeturi, brocoli, varza, ardei, capsuni si ceaiul verde.Vitamina D: intretine oasele sanatoase, si intareste dintii, ajuta la absorbirea calciului, este gasit in lactate, oua, unii pesti si foarte importat si natural in lumina soarelui.Vitamina E: ajuta la vindecarea celulelor, este gasita in verdeturi, uleiuri vegetale si grane.Vitamina K ajuta sangele sa se inchege. Este gasit in verdeturi, lapte si oua.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu