Varza şi calităţile sale

luni, 23 martie 2009

Toate studiile făcute până în prezent arată că efectele adverse ale tratamentului cu varză sunt foarte rare şi reduse ca intensitate şi se referă cel mai adesea la deranjamente digestive cum ar fi: balonare, uşoare colici abdominale, şi în cazuri foarte rare diaree. Celor care au un sistem digestiv sensibil la varză li se recomandă consumul de condimente cum ar fi chimenul, anasonul, feniculul, care sunt un adevărat antidot la astfel de probleme.

Varza va fi consumată cu prudenţă, la început în cantităţi foarte mici, de persoanele care suferă de colită de fermentaţie, care s-ar putea să nu suporte varza crudă ori pe cea murată, ci doar pe cea fiartă.
Persoanele cu hiper şi hipotiroidie vor consuma, de asemenea, cu prudenţă, varza, consumând-o la început în cantităţi mici.

Bolile ce pot fi prevenite prin consumul zilnic al verzei

Infecţii respiratorii - varza este mai bogată în vitamina C decât portocalele, are puţine calorii şi multe substanţe cu efect antioxidant, conţine magneziu, potasiu, calciu. Toate aceste caracteristici o recomandă în mod special ca remediu pentru întărirea imunităţii. Se administrează proaspătă, sub formă de salată, câte 3-400 de grame pe zi, la bolnavii cu infecţii respiratorii, pentru a susţine organismul şi pentru a grăbi procesul de vindecare. Persoanelor cărora li se administrează antibiotice de sinteză li se recomandă a consuma şi varză murată, pentru restabilirea florei tubului digestiv şi pentru contracararea efectului imuno-supresor al acestor medicamente.

De asemenea, varza este recomandată şi în tratarea arsurilor de gravitate mică şi medie – prin spălarea zonei afectate de 2 – 3 ori pe zi, precum şi aplicarea vreme de 15 minute a unor comprese umezite cu suc de varză. Acestea au efect antiinfecţios şi ajută la vindecarea mai rapidă şi cât mai estetică, prevenind formarea cicatricelor.

Rănile care se vindecă greu – se tratează prin aplicarea zilnică a unor comprese cu suc de varză, care se vor ţine pe rană aproximativ o oră, după care, zona se lasă descoperită pentru a se usca, aproximativ o oră. Studiile arată că prin mecanisme încă prea puţin cunoscute, procesul de vindecare al rănilor este mult accelerat, scade riscul de infecţie, iar semnele care rămân de obicei după vindecare sunt mai puţin vizibile.

Eczeme infecţioase, infecţiile fungice - frunzele de varză proaspătă zdrobite cu ciocanul pentru şniţele se pun pe zona afectată, apoi se aplică deasupra un nailon, care se fixează cu bandaj sau cu leucoplast. Se lasă să acţioneze vreme de 4 ore pe zi, după care zona pe care a fost aplicată cataplasma cu frunză de varză, se lasă liberă pentru a se usca, aproximativ 45 de minute – o oră. Aplicaţia se va face până la vindecarea definitivă. Compuşii pe bază de sulf prezenţi în frunzele de varză, au o puternică acţiune antiseptică asupra bacteriilor şi a ciupercilor parazite.

Entorsă, luxaţii - se aplică pe zona afectată frunze de varză bine zdrobite şi se leagă cu o faşă elastică. Aplicaţia se va face vreme de 4 ore pe zi. În primele două zile de la producerea accidentului se pun deasupra cataplasmei şi pungi cu cuburi de gheaţă. Practica arată că datorită acestui tratament, timpul de refacere al ligamentelor se scurtează, durerile sunt atenuate, şi în multe dintre cazuri, chiar pungile cu lichid sinovial care se formează sunt mult mai mici.

Dureri reumatice - pe zona afectată de reumatism, se recomandă aplicarea dimineaţă şi, eventual seara, frunze de varză bine zdrobite. Se ţin minimum două ore. Intern, se recomandă consumarea a câte 1-2 pahare de suc proaspăt de varză pe zi, în cure de 40 de zile, urmate de 14 zile pauză. Tratamentul extern şi intern cu varză proaspătă are efect antiinflamator articular, încetineşte sau chiar stopează procesele degenerative, ajutând astfel la recâştigarea mobilităţii articulaţiilor.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu